Fri frakt på alla textilier och smycken inom Sverige!

Våra produkter

Våra produkter är främst gjorda av biologiskt nedbrytbart material såsom jute, bomull, ull, bambu och återvunnet trä. Vi har använt traditionellt blocktryck (handtryck), Durrievävning, Kandha mm. i våra produkter. Dessutom är vi väldigt noga och kräsna när vi väljer leverantörer. Vi kontrollerar alltid att de upprätthåller en minimistandard när det kommer till anställda, löner, arbetsmiljö och arbetsförmåner. Dessutom kommer de flesta av våra produkter från leverantörer som är medlemmar av Fair Trade Forum India (en av medlemmarna i World Fair Trade Organization).


Bambulampskärmar

Vem skulle inte önska sig ljusets värme? Vi är väldigt glada över att få introducera våra bambulampskärmar i Skandinavien. Alla våra bambulampskärmar är gjorda i Kerala (en liten stat i södra Indien, känt för sin vackra natur och sina kryddor). Dessutom är 90% av våra hantverkare kvinnor. Detta arbete betyder ekonomisk frihet för dem. Hundratals hantverkarkvinnor jobbar för en ideell organisation vars syfte är att stärka kvinnor, och tillverkar produkter av bambu.

Läderlampskärmar

Våra handmålade läderlamskärmar är tillverkade i Andra Pradesh, Indien, av en familj, vars huvudsakliga inkomst är denna typen av produkter. Tekniken är förd vidare från generation till generation.

Longpi Lerkeramik

Longpi keramik är gjord med en uråldrig teknik som är unik för två byar i nordöstra Indien. Den svarta färgen kommer från en svart sten som mals och blandas in i den lokalt utvunna leran. Longpi produkter är formade för hand och sedan lämnade i solen för att torka och sedan brända med vedeld. Den brända ytan skapar en naturlig isolering och behöver alltså inga ytbehandlingar för att bevaras. Vi köper dessa produkter direkt från hantverkarna!

 

Handarbete som du kan hitta i våra produkter. 

Kantha 

Det är ett av det mest populära formerna för vävning i Indien och har sina rötter i den århundraden gamla traditionen av att göra vackra mönster med enkla rakgående stygn på klädlager såsom sarees, dhotis mm. Denna traditionella konstform praktiseras för det mesta av kvinnor i västra Bengal, Orissa och Bangladesh. Kandha användes förr på gamla kläder för att få dem att se annorlunda och mer moderna ut. Det är därför vi för smaken av Kandha till våra produkter; för att ge dem hållbar skönhet. 

Blocktryck

Alla våra handtryckta produkter är tryckta i Jaipur, Indien, och levererade av Fair Trade leverantörer. Våra dukar är tryckta av medlemmar av samhällsgruppen Chippa och tekniken har förts vidare mellan generationerna. Blocktryck utfört för hand är en uråldrig konst från Rajasthan, känt för Indiens rosa stad, Jaipur. För många i Indien är detta deras arv och försörjning. Denna tryckteknik använder en teakträblock där mönstret gröps ur för hand. Blocket doppas därefter i färg och används sedan för att stämpla på tyg av bomull eller silke. Resultatet är sannerligen unikt. Otroligt nog för blocktryck oss in på en rik tradition och Indisk hantverkshistoria.

Kutch applique

Gujarat har varit välkänt inom den indiska textilindustrin sedan 1600 talet, eftersom de använder många olika broderitekniker inklusive Aribrodering, Kutch applique, Shisha mm. Speciellt kvinnor som tillhör “Rabari Samhället”, i synnerhet de som lever i Gujarats Kutch region är mest kända för deras skicklighet med “lappningsbroderi” som kallas Kutch applique. Vi är väldigt stolta över att få dela med oss av Kutch applique i våra produkter.

Crochet

Crochet kommer från franskan och betyder krok. Det är inte en tradition från Indien, men anammades i början på 1900-talet. Det fördes till Indien av ett par som hette Macrae från Skottland. Kvinnorna i Indien lärde sig crochet väldigt snabbt och i början användes det oftast för att tillverka bönemattor- och mössor. Senare kom det att öppna en rad nya möjligheter för klädindustrin. Ett stycke crochettyg är en utsökt form av värme.